Translate

Powered By Blogger

Sunday, February 3, 2013

Ikan Pari + Air Asam

Bahan2nya:

Ikan pari le...(or anak pari or anak ketuka - yg mcm pari kecik tu)

- Ikan dibersihkan dgn asam dan garam
- lepas tu boleh kukus selama 20 minit or sampai masak...kalau malas kukus,,,rebus jer lah
- dh masak...toskankan ikan, letak tepi


Bahan2 Air Asam

5 biji cili merah
10 biji cili api
2 inci belacan
5 biji limau kasturi
1 biji bawang besar
3 biji tomato - 1 warna hijau, 2 warna merah (saja nk bg kalerful sikit)
sedikit kerisik
sedikit air perahan asam jawa
2 sudu sos cili
gula, garam secukupnya

Caranya:
Cili merah, cili api,belacan, garam, gula, limau kasturi, sos cili dikisar kasar...jgn halus sgt...tak sedap
Bawang besar and tomato dihiris - terpulang nk halus2 or kasar2 
Gaulkan semua bahan....tabur atas ikan pari yg dh disusun dlm mangkuk tadi...biarkan terendam...baru sodap......simplycious kan....


Ini le ropenye....Ikan Pari Air Asam



No comments: